Slučaj kasarne 4. Puk

22. Decembar 2018.

 

previous arrow
next arrow
Slider

Случај касарне 4. Пук

Реализована уз подршку Фондације Јелене Шантић

Udruženje  vizuelnih umetnika Užice održalo je 22. decembra nekoliko  aktivnosti  čime je završena sezona 2018. godine u galeriji Reflektor i Udruženju.

Prva u nizu aktivnosti je predavanje dr Aleksandra Brkića – “Smrt menadžera u umetnosti” Dr Aleksandar Brkić je predavač na Goldsmithsu, Univerzitet u Londonu i više od 15 godina aktivno se bavi menadžmentom u kulturi i kulturnom politikom.

Druga aktivnost je bila izložba fotografija, kasarne od njenog nastanka, tačnije od 1898. godine do njenog zatvaranja kao vojne ustanove. Kamen temeljac kasarne zakopao je Milan Obrenović zbog istorijskih sećanja na Prvi srpski ustanak, a ovo zdanje nosilo je ime Stefana Nemanje, maršala Tita i Četvrtog puka, da bi krajem prošle decenije prostor bio napušten i zgrada prepuštena zubu vremena. Cilj ovo dela izložbe je da serija fotografija bude ilustracija kako je prostor korišćen u zavisnosti od istorijskih okolnosti

Poslednja aktivnost bila je proslava povodom 2 godine postojanja Udruženja. Idejaje bila da predavanjem i izložbom još jednom okupi članove i članice našeg udruženja, publiku galerije, ali i sve građane i firme koji su učestvovali osposobljavanju prostora za rad, i zajednički reflektujemo o dosadašnjim rezultatima. Na izložbi su takođe bile fotografije sređivanja zapuštenog prostora kasarne, uređenje galerije, kao I mnoge druge zajedničke akcije I aktivnosti.

Fotografije su dobra ilustracija za to kako je prostor korišćen u zavisnosti od istorijskih okolnosti, a naglasak na našem radu tokom poslednje dve godine omogućiće da razumemo na koji se način danas tretiraju prostori koji su prazni, a mogli bi da budu centri društvenog života na lokalu. Želimo da postojeću zajednicu motivišemo za dalju uključenost u rad galerije i bavljenje aktivizmom u kulturi i umetnosti.